Mai merită să te reapuci de SAMP în zilele noastre?

Un eveniment ce a avut loc pe serverul B-hood / Fotografie din arhiva personală a autorului

San Andreas Multiplayer, cunoscut și sub numele de SAMP, a fost un monstru în zilele lui de glorie. În trecut, existau servere full la care trebuia să stai la coadă și să te rogi să primească cineva kick sau ban ca să ai și tu loc. Treburile s-au mai schimbat, au apărut alte jocuri care mimează o experiență asemănătoare și, până la urmă, au mai multe funcții disponibile decât bătrânul San Andreas. 

Totuși, am zis să-i dau o șansă. Până la urmă, mulți români și-au pierdut verile și au făcut absențe destule la școală, deoarece aveau o ședință pe SAMP, trebuiau să se prezinte la war sau aveau helper sau admin și trebuiau să-și facă treaba. Așadar, cum arată experiența unui jucător pe un joc vechi ca SAMP după mai bine de zece ani? 

Pentru început, am zis să aleg un server disponibil. La momentul scrierii articolului, există trei comunități de SAMP românesc. Cea mai veche comunitate din listă este B-Zone, un server care are o vechime de aproape 14 ani și care are 595 de jucători conectați pe serverul principal. A doua comunitate care trebuie amintită este Bugged, care a avut un avans impresionant, fiind printre puținele servere care au reușit să aducă un număr atât de ridicat de jucători încât să concureze cu comunitățile mai vechi. Astăzi, Bugged are doar 400 de jucători pe serverul lor principal. În final, dar nu în cele din urmă, B-Hood este printre cele mai noi comunități de SAMP și care reușește să se mențină relevantă din cauza apariției în social media. În momentul actual, serverul B-Hood are aproape o mie de jucători conectați. 

Eu am ales să reîncerc jocul pe B-Hood, deoarece aveam nevoie de un aer nou, un server pe care nu l-am încercat niciodată în trecut și care mi-a ridicat destule așteptări, din cauza numărului ridicat de jucători conectați în condițiile în care există Warzone 2 sau GTA FiveM. 

Cum e să te reapuci de SAMP în 2022

În ciuda nostalgiei care mă lovește când intru pe comunități vechi, B-hood nu are același aer. Încă din primele minute, ești lovit de dialoguri și elemente grafice ce nu existau în trecut. Bine, poate sistemul de login este destul de neimpresionant, dar nu multă lume pune accent pe aspectele grafice. 

Oricum, după ce am reușit să-mi fac cont, jocul m-a trimis direct să dau de permis. După ce am picat examenul acela teoretic de patru ori, deoarece sistemul consideră că eu am trecut, înainte de a mă juca, prin tot regulamentul de la facțiunea LSPD, ca să văd ce primește fiecare șofer dacă are NOS sau hidraulice pe mașină. 

Examenul de conducere pe SAMP B-Hood / Fotografie din arhiva personală a autorului
Examenul de conducere pe SAMP B-Hood / Fotografie din arhiva personală a autorului

Bine, după ce am reușit să iau permisul și am completat celelalte chestii din tutorial, ești lăsat la voia sorții. Serverul nu continuă tutorialul și nu aduce informații suplimentare cu privire la sistemele disponibile și de care ar trebui să te intereseze la nivel mic. De altfel, nici chatul de ajutor nu e foarte relevant, deoarece în chat e același băiat conectat de pe cinci conturi diferite care pune întrebări irelevante, ca să-și ajute prietenul să-și facă raportul de helper. 

Cum faci bani pe San Andreas Multiplayer în 2022

Oricum, noroc că aveam o vagă idee despre ce e vorba, așa că am dat /jobs și am încercat unele joburi de acolo. Primul, bineînțeles, a fost livratorul de pizza, deoarece este cel mai comun și, la fel ca mine, există o mulțime de jucători ce aleg să înceapă cu ăsta, deoarece au o vagă idee despre ce e vorba. După ce mi-am câștigat primii bani cu care nu puteam să-mi cumpăr nimic, am decis că am nevoie de un improvement în carieră. Așadar, m-am dus la Industrial Fishing, ceva ce nu am mai întâlnit și de la care aveam așteptări mari. Până la urmă, nu era nimic de capul lui. Este același sistem clasic în care trebuie să te duci în punctul A, după în punctul B. Singura chestie interesantă este adăugarea unei undițe pe care o poți îmbunătăți și de la care, până la urmă, poți să primești mai mulți bani, asta dacă nu eșuează upgrade-ul.

Experiența de la Industrial Fishing - Un alt job de tip MMORPG / Arhiva personală
Experiența de la Industrial Fishing – Un alt job de tip MMORPG / Arhiva personală

Am încercat să utilizez și sistemul de ajutor, clasicul newbie chat. Acolo am întrebat un helper care este cea mai populată zonă și unde se află, dar normal că răspunsul a fost extrem de prost dat, deoarece e de la sine înțeles că cea mai populată zonă e la CNN, locul unde se dau anunțurile de vânzare/cumpărare, doar că helperul meu nu a știut asta.

După ora pe care am petrecut-o pe SAMP, mi-am amintit de ce lumea s-a lăsat atât de repede de el și de ce majoritatea conturilor conectate sunt fie conturi secundare, fie sunt conturi ce dețin o valoare semnificativă prin numărul de mașini și case din inventar. Ca jucător nou, experiența ta o să fie printre cele mai neprietenoase, deoarece e foarte important ca jocul ăsta fie jucat alături de cineva. Dacă ești singur, o să dureze foarte mult până o să-ți găsești locul într-o facțiune sau într-un clan. 

De ce s-a lăsat lumea de joc

De altfel, ăsta a fost și motivul pentru care foarte mult persoane s-au lăsat de joc, deoarece era foarte important pe cine știai și pe ce funcție avea acel cineva. Da, pilele și relațiile există în jocuri, mai ales în astea multiplayer. Chiar și după atâția ani, nicio comunitate nu a venit cu un sistem sau un set de reguli concludent pentru a face intrarea într-o facțiunea sau aplicarea pentru o funcție un proces corect și transparent. Bine, treaba asta nu există nici în realitate, dar mite într-un joc ca SAMP.

La care, normal, mai puneai la socoteală și faptul că multe facțiuni aveau un program asemănător cu un program de la job. Trebuia să fii prezent la o anumită oră pe joc, aveai raport de activitate și, dacă nu te conformai, erai dat afară și fiecare plecare dintr-o facțiune te urmărea până te lăsai de joc sau îți făceai alt cont.

Dacă nu te-ai bucurat de experiența de acum zece ani, iată ce ai ratat

San Andreas Multiplayer (SA-MP) este un joc popular de tip multiplayer care a fost lansat în 2005 și se bazează pe jocul Grand Theft Auto: San Andreas, al companiei Rockstar Games. SA-MP oferă jucătorilor posibilitatea de a explora lumea virtuală a jocului împreună cu alți jucători și de a participa în diverse activități, cum ar fi curse ilegale de mașini, jefuiri de bănci și războaie între mafioți.

Unul dintre aspectele unice ale SA-MP este că oferă jucătorilor posibilitatea de a crea propriile lor scripturi și modele pentru joc, ceea ce le permite să-și personalizeze experiența de joc și să creeze noi activități și evenimente. De asemenea, SA-MP are o comunitate activă de jucători care au creat diverse servere și grupuri de joc, oferind jucătorilor posibilitatea de a se alătura unor grupuri cu interese și obiective similare.

Un alt aspect interesant al SA-MP este că oferă jucătorilor posibilitatea de a se alătura diferitelor grupuri criminale din lumea virtuală a jocului, precum mafiile și clanurile create prin plata unor sume considerabile de bani reali. Aceste grupuri oferă jucătorilor oportunități de a se implica în diverse activități ilegale, lupta pentru teritorii, dar și pentru un ajutor în plus la unul din joburile disponibile sau pur și simplu pentru socializare.

Related posts