GeForce Now este printre puținele platforme de cloud gaming care, în ciuda așteptărilor din perioada pre-beta, a reușit să se mențină drept una dintre cele mai importante platforme ce-ți permite să te joci titluri triple A cu un Pentium 4 și o placă video integrată.
De altfel, sistemul este unul destul de simplu și a mai fost încercat și în trecut de companii precum OnLive care promiteau același lucru, dar care au intrat mult prea devreme pe piață, când tehnologia nu era destul de avansată ca să te poți juca liniștit și fără un input lag nesimțit de mare.
Ca să înțelegi mai bine felul în care funcționează platforma, cu ajutorul unei conexiuni puternice la internet Nvidia îți pune la dispoziție mai multe PC-uri virtuale cu care te poți juca, dar are și câteva probleme majore despre care vom discuta imediat. Platforma recomandă o conexiune Ethernet sau măcar un Wi-Fi de 5 GHz. Totuși, nimic nu te împiedică să-ți încerci norocul și cu o conexiune de tip 2.4Ghz, la o distanță considerabilă de router. Ba chiar asta a fost și curiozitatea noastră. Rutina Zilei a decis să încerce platforma de cloud gaming pusă la dispoziție de Nvidia cu un router stock, ce suportă maxim 2.4GHz și cu doi pereți din beton armat între noi și router.
GeForce Now este excelent pentru jocuri de tip RTS
Pentru început, am decis să încercăm ceva simplu, unde input lag-ul să nu fie un impediment prea mare și care nu ar trebui să ne strice experiența. Adică, da, jocuri de strategie – Hearts of Iron 4 și Cities Skylines. Din punct de vedere grafic, jocurile au arătat excepțional, asta în momentele în care nu am fost avertizați că conexiunea noastră nu e destul de stabilă și dintr-un stream la 1080p am ajuns la unul în 480p, cu indulgență.
Totuși, momentele de acest tip sunt destul de rare, ba chiar am și uitat că suntem pe o platformă în cloud, nu pe un laptop HP fără placă video și cu Ryzen 5 dintr-o generație mai veche.
FPS-uri pun platforma în genunchi
A venit și momentul să încercăm ceva mai competitiv. Am decis să ne încercăm GeForce Now pe Battlefield 1, într-un meci cu 64 de jucători. Experiența a fost una plăcută din punct de vedere grafic, dar a dat câteva rateuri în momentele cheie când trebuia să mișc camera ca să pot omorî un inamic, iar platforma decidea să sughițe.
Nici în modul 720P situația input lag-ului nu este mai bună, ba chiar aș zice că strică din imersivitate și duce jocul la o calitate atât de slabă încât de-abia îți poți vedea inamicii.Noi am încercat această experiență cu un abonament Priority, la 10 euro, unde am avut acces la șase ore consecutive de stream, o calitate video maximă de 1080p și un frame rate maxim de 60fps. Bineînțeles, abonamentul superior ne punea la dispoziție o rezoluție de până la 4K, cu până la 120fps.
Un impediment major la GeForce Now este numărul de jocuri disponibile. Din cauza neînțelegerilor dintre Nvidia și publisheri, multe titluri precum GTA 5, Elder Scrolls Skyrim sau Red Dead Redemption 2 nu sunt disponibile pe platformă. Zvonurile indică că, acum cu finalul Google Stadia, aceste jocuri se vor reîntoarce pe platformă, însă niciun comentariu oficial pe acest subiect nu a fost postat de către Nvidia.