Piața de jocuri video din România a fost dominată de femei în 2022. Bărbații se joacă din ce în ce mai puțin

photo of woman playing game console

Au apus vremurile în care jocurile video erau un subiect de discuție și un mod de a petrece timpul predominat de bărbați. Cele mai recente statistici arată că. de fapt, femeile se joacă mult mai mult decât bărbații. 

Potrivit unui studiu realizat pe o mie de persoane, aproximativ 51% dintre femei își petrec timpul liber jucându-se jocuri video, în timp ce doar 49% dintre bărbați aleg să-și petreacă timpul în fața unui monitor. 

În același timp, genurile de jocuri video apreciate de români sunt destul de diversificate. Jocurile de tip Adventure Games conduc cu lejeritate clasamentul în România, având 60% popularitate în rândul gamerilor. Pe loc secund se află jocurile de tip Shooter, FPS și TPS, atât din scena competitivă, cât și din scena jocurile casual precum cele cu campanie singleplayer, cu o capitalizare de 47%. 

Topul este continuat de jocurile RPG (38%), precum The Witcher 3, jocurile de tip Puzzle (28%), jocurile de strategie (26%), precum Hearts of Iron 4 și seria Age of Empires, la egalitate cu jocurile de tip Arcade și cele Survival/Horror. 

De ce se joacă femeile mai multe jocuri video decât bărbații

De altfel, în trecut, stereotipul gamerului de rând era unul clasic: tocilarul de sex masculin din spatele clasei care nu iese din casă și-și petrece tot timpul în fața unui monitor. De fapt, asta s-a schimbat fundamental și la noi. The Washington Post scria despre acest fenomen încă din 2014, în Statele Unite, și se pare că femeile se joacă mult mai mult și la noi.

Producătorii de jocuri video au început să fie mult mai receptivi la nevoile femeilor în materie de jocuri video. Unul din jocurile ce au adus, pentru prima dată în franciză, existența unei femei drept protagonist este Assassin’s Creed Syndicate, care ți-a permis să te joci drept Evie Frye – o tânără asasin din timpul Revoluției Industriale. Bineînțeles, protagonistul feminin a primit foarte multe aprecieri, atât de la masculii feroce care n-au mai văzut o femeie de cinci ani, cât și de la publicul feminin. Personal, chiar și eu m-am bucurat să joc mai mult cu Evie, chiar dacă fratele ei Jacob era la un buton distanță. Includerea femeilor în jocurile video nu este dată de Ubisoft, una dintre cele mai cunoscute femei din jocuri video este Lara Croft, din seria adventure Tomb Rider.

Pe lângă asta, trebuie amintit și faptul că foarte mult jocuri au introdus opțiunea de a-ți customiza și alege sexul personajelor după bunul plac. Tot din seria amintită anterior, două din cele mai noi jocuri din franciza Assasin’s Creed, Odyssey și Valhalla, îți permit să-ți alegi protagonistul în funcție de sexul pe care-l preferi, cu foarte puțin impact asupra poveștii. 

La fel, și scena competitivă a adus foarte multe personaje feminine care pot schimba complet soarta unui meci. Valorant și League of Legends sunt printre cele mai populare jocuri la momentul de față, reușind să satisfacă fiecare preferință în materie de personaje pe care poți să le joci. 

Related posts